Genel Beslenme Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim

Açıköğretim ders notları öğrenciler tarafından ders çalışma esnasında hazırlanmakta olup diğer ders çalışacak öğrenciler için paylaşılmaktadır. Sizlerde hazırladığınız ders notlarını paylaşmak istiyorsanız bizlere iletebilirsiniz.

Açıköğretim derslerinden Genel Beslenme Dersi 6. Ünite Sorularla Öğrenelim için hazırlanan  ders çalışma dokümanına (ders özeti / sorularla öğrenelim) aşağıdan erişebilirsiniz. AÖF Ders Notları ile sınavlara çok daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Sınavlarınızda başarılar dileriz.

Yemek Servis Yöntemleri

1. Soru

Davetiyelerde “L.C.V” veya ” R.S.V.P” gibi notlar ne anlama gelmektedir?

Cevap

 Davetiyelerde bulunan  L.C.V , “Lütfen cevap veriniz” ifadesinin kısaltılması ve  R.S.V.P   Fransızca söylenişinin (Repondez s’il vous plait) kısaltmasıdır.


2. Soru

Ağır davetler için masa örtüsü nasıl olmalıdır?

Cevap

Pastel renkli keten, beyaz keten, nakışlı keten ya da dantel örtü genelde tercih edilen örtülerdir. Çok renkli, alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir.


3. Soru

Sofra hazırlanırken peçete nerede olmalıdır?

Cevap

Sofra hazırlanırken  peçeteler özenle katlanmalı ve tabağın soluna ya da içine yerleştirilmelidir.


4. Soru

Su bardağı tabağın ne tarafında olmalıdır?

Cevap

Su bardakları tabakların sağına ve bıçakların ucuna doğru yerleştirilir.


5. Soru

Toplu beslenme hizmetinin temel amaçları nelerdir?

Cevap

Toplu beslenme hizmetinin temel amaçları, toplu beslenmeden yararlananların besin gereksinimlerini karşılamak, toplu beslenme hizmetleri aşamalarında kalite ve hijyen standartlarını sağlamak, en düşük düzeyde atık ile ekonomik kayıpları önlemek, eldeki olanaklar ile en iyi ve en uygun hizmeti vermek, hizmetin konusunda uzman olan kişiler tarafından verilmesini sağlamak ve çalışma yaşamı ile beslenme ilişkileri konusunda tüketicileri eğitmektir.


6. Soru

Yemekhanelerde yemek servis çeşitleri nelerdir?

Cevap

Yemekhaneler mutfağın işleyiş ve kapasitesine bağlı olarak self servis veren, ada tipi servis veren ya da masalara servis yapılan yerler olarak sınıflandırılabilir.


7. Soru

Yemekler gruplara ayrılıp yemekhane içinde farklı servis
bankolarına konulur. Örneğin, sandviç servisi yapan bir köşe, sadece çorba servisi yapan bir köşe, soğuk besinlerin yer aldığı bir köşe ile sıcak yemeklerin yer aldığı köşeler vardır. Herkesin aynı yemek sırasına girmek gibi bir zorunluluğu yoktur, isteyen istediği köşeden istediği yiyecek ve içeceği alabilir.

Yukarıdaki tanım yemekhanelerdeki  hangi servis tipidir?

Cevap

Yemeklerin gruplara ayrılıp yemekhane içinde farklı servis bankolarına konulduğu servise ada tipi servis denir.


8. Soru

Geridon nedir?

Cevap

Geridon, konuk masasına bitişik kullanılan yemek masası yüksekliğinde tekerlekli veya tekerleksiz küçük masalardır. Üzerinde yiyecek porsiyonlanır ve servis
edilir.


9. Soru

Yemek servisler hangi yöne doğru yapılmalıdır?

Cevap

Bütün yemeklerin servisi soldan yapılmalıdır, boşalan kaplar sağdan kaldırılmalıdır.


10. Soru

Ana hatları ile tipik bir hastane mutfağında kaç çeşit yemek üretilmektedir ve bunlar  nedir?

Cevap

Bir hastane mutfağında başlıca dört farklı çeşit yemek üretilmektedir.

• Personel yemekleri,
• Normal hasta yemekleri,
• Hastalara özel diyet yemekleri,
• Ziyaretçi yemekleri.


11. Soru

“Kuver açma” ne demektir?

Cevap

Masanın yemek yemeğe uygun şekilde hazırlanması işlemine “kuver açma” denilir. Kuver masada kullanılacak tabak, çatal, bıçak, bardak yanında menaj    (Tuzluk, biberlik ve peçete) ve vazo, şamdan gibi araç ve gereçleri içine alan bir terimdir


12. Soru

“Multon” nedir? 

Cevap

Örtünün kaymaması için altına serilen keçe ya da kauçuk kalın örtüye denir.


13. Soru

İçki bardakları su bardaklarının ne tarafında olmalıdır?

Cevap

İçki bardakları su bardaklarının sağına yerleştirilir.


14. Soru

Ziyafet sofralarında yemeklerin servis sırası nasıldır?

Cevap

1. çorba,
2. balık,
3. et yemeği,
4. zeytinyağlı sebze yemeği,
5. pilav, makarna, börek vb.
6. tatlı,
7. meyve,
8. kahve.


15. Soru

“Reşo” nedir?

Cevap

Reşo; büfelerde sıcak yemeklerin servisinde kullanılan, ekmek kutusu gibi üzerindeki kol ile yukarı doğru açılan yemek kaplarıdır. Reşolarda yemeğin sıcak tutulması için alt kısımlarında ispirto veya elektrikle çalışan bölüm vardır.


16. Soru

Uluslararası kabul görmüş kaç tip yemek servisi vardır ve bunlar nelerdir?

Cevap

Uluslararası kabul görmüş 4 tip klasik yemek servisi bulunmaktadır. Bunlar İngiliz, Fransız, Rus ve Amerikan yemek servis yöntemleridir.


17. Soru

Fransız usulü yemek servisinin özelliği nedir?

Cevap

Bu servisin özelliği, yemeklerin garsonlar tarafından masadaki konuklara uzatılması ve konuğun yemeği servis kabından kendi tabağına almasıdır. Bir başka deyişle Fransız servisinde yemeğin porsiyonlarını konuk kendisi belirler.


18. Soru

İngiliz servisi nasıldır?

Cevap

İngiliz servisi; genel olarak mutfakta hazırlanmış özel kaplara belirli miktarlarda konulmuş yemeklerin gueridon üzerinde tabaklara belirli bir düzen içerisinde yerleştirilmesi, buradan konuk masasına servisidir.


19. Soru

İngiliz usulü yemek servisinde et tabağı nasıl olmalıdır?

Cevap

Et tabağın alt yarısına, patates gibi garnitürler sol üste, sebze gibi garnitürler sağ üst yarısına yerleştirilmelidir.


20. Soru

Diğer servis usulleri gibi sakin ve sessiz bir ortamda geçmeyen aksine bu servis usulünde bir gösteri ve aksiyon olan servis usulü hangisidir?

Cevap

Rus usulü yemek servisi sakin ve sessiz olmaz.


21. Soru

Bir kuverde su bardağının kapalı olması ne anlama gelir.

Cevap

Bir kuverde su bardağının kapalı olması masanın servise açık olmadığını gösterir.


1. Soru

Davetiyelerde “L.C.V” veya ” R.S.V.P” gibi notlar ne anlama gelmektedir?

Cevap

 Davetiyelerde bulunan  L.C.V , “Lütfen cevap veriniz” ifadesinin kısaltılması ve  R.S.V.P   Fransızca söylenişinin (Repondez s’il vous plait) kısaltmasıdır.

2. Soru

Ağır davetler için masa örtüsü nasıl olmalıdır?

Cevap

Pastel renkli keten, beyaz keten, nakışlı keten ya da dantel örtü genelde tercih edilen örtülerdir. Çok renkli, alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir.

3. Soru

Sofra hazırlanırken peçete nerede olmalıdır?

Cevap

Sofra hazırlanırken  peçeteler özenle katlanmalı ve tabağın soluna ya da içine yerleştirilmelidir.

4. Soru

Su bardağı tabağın ne tarafında olmalıdır?

Cevap

Su bardakları tabakların sağına ve bıçakların ucuna doğru yerleştirilir.

5. Soru

Toplu beslenme hizmetinin temel amaçları nelerdir?

Cevap

Toplu beslenme hizmetinin temel amaçları, toplu beslenmeden yararlananların besin gereksinimlerini karşılamak, toplu beslenme hizmetleri aşamalarında kalite ve hijyen standartlarını sağlamak, en düşük düzeyde atık ile ekonomik kayıpları önlemek, eldeki olanaklar ile en iyi ve en uygun hizmeti vermek, hizmetin konusunda uzman olan kişiler tarafından verilmesini sağlamak ve çalışma yaşamı ile beslenme ilişkileri konusunda tüketicileri eğitmektir.

6. Soru

Yemekhanelerde yemek servis çeşitleri nelerdir?

Cevap

Yemekhaneler mutfağın işleyiş ve kapasitesine bağlı olarak self servis veren, ada tipi servis veren ya da masalara servis yapılan yerler olarak sınıflandırılabilir.

7. Soru

Yemekler gruplara ayrılıp yemekhane içinde farklı servis
bankolarına konulur. Örneğin, sandviç servisi yapan bir köşe, sadece çorba servisi yapan bir köşe, soğuk besinlerin yer aldığı bir köşe ile sıcak yemeklerin yer aldığı köşeler vardır. Herkesin aynı yemek sırasına girmek gibi bir zorunluluğu yoktur, isteyen istediği köşeden istediği yiyecek ve içeceği alabilir.

Yukarıdaki tanım yemekhanelerdeki  hangi servis tipidir?

Cevap

Yemeklerin gruplara ayrılıp yemekhane içinde farklı servis bankolarına konulduğu servise ada tipi servis denir.

8. Soru

Geridon nedir?

Cevap

Geridon, konuk masasına bitişik kullanılan yemek masası yüksekliğinde tekerlekli veya tekerleksiz küçük masalardır. Üzerinde yiyecek porsiyonlanır ve servis
edilir.

9. Soru

Yemek servisler hangi yöne doğru yapılmalıdır?

Cevap

Bütün yemeklerin servisi soldan yapılmalıdır, boşalan kaplar sağdan kaldırılmalıdır.

10. Soru

Ana hatları ile tipik bir hastane mutfağında kaç çeşit yemek üretilmektedir ve bunlar  nedir?

Cevap

Bir hastane mutfağında başlıca dört farklı çeşit yemek üretilmektedir.

• Personel yemekleri,
• Normal hasta yemekleri,
• Hastalara özel diyet yemekleri,
• Ziyaretçi yemekleri.

11. Soru

“Kuver açma” ne demektir?

Cevap

Masanın yemek yemeğe uygun şekilde hazırlanması işlemine “kuver açma” denilir. Kuver masada kullanılacak tabak, çatal, bıçak, bardak yanında menaj    (Tuzluk, biberlik ve peçete) ve vazo, şamdan gibi araç ve gereçleri içine alan bir terimdir

12. Soru

“Multon” nedir? 

Cevap

Örtünün kaymaması için altına serilen keçe ya da kauçuk kalın örtüye denir.

13. Soru

İçki bardakları su bardaklarının ne tarafında olmalıdır?

Cevap

İçki bardakları su bardaklarının sağına yerleştirilir.

14. Soru

Ziyafet sofralarında yemeklerin servis sırası nasıldır?

Cevap

1. çorba,
2. balık,
3. et yemeği,
4. zeytinyağlı sebze yemeği,
5. pilav, makarna, börek vb.
6. tatlı,
7. meyve,
8. kahve.

15. Soru

“Reşo” nedir?

Cevap

Reşo; büfelerde sıcak yemeklerin servisinde kullanılan, ekmek kutusu gibi üzerindeki kol ile yukarı doğru açılan yemek kaplarıdır. Reşolarda yemeğin sıcak tutulması için alt kısımlarında ispirto veya elektrikle çalışan bölüm vardır.

16. Soru

Uluslararası kabul görmüş kaç tip yemek servisi vardır ve bunlar nelerdir?

Cevap

Uluslararası kabul görmüş 4 tip klasik yemek servisi bulunmaktadır. Bunlar İngiliz, Fransız, Rus ve Amerikan yemek servis yöntemleridir.

17. Soru

Fransız usulü yemek servisinin özelliği nedir?

Cevap

Bu servisin özelliği, yemeklerin garsonlar tarafından masadaki konuklara uzatılması ve konuğun yemeği servis kabından kendi tabağına almasıdır. Bir başka deyişle Fransız servisinde yemeğin porsiyonlarını konuk kendisi belirler.

18. Soru

İngiliz servisi nasıldır?

Cevap

İngiliz servisi; genel olarak mutfakta hazırlanmış özel kaplara belirli miktarlarda konulmuş yemeklerin gueridon üzerinde tabaklara belirli bir düzen içerisinde yerleştirilmesi, buradan konuk masasına servisidir.

19. Soru

İngiliz usulü yemek servisinde et tabağı nasıl olmalıdır?

Cevap

Et tabağın alt yarısına, patates gibi garnitürler sol üste, sebze gibi garnitürler sağ üst yarısına yerleştirilmelidir.

20. Soru

Diğer servis usulleri gibi sakin ve sessiz bir ortamda geçmeyen aksine bu servis usulünde bir gösteri ve aksiyon olan servis usulü hangisidir?

Cevap

Rus usulü yemek servisi sakin ve sessiz olmaz.

21. Soru

Bir kuverde su bardağının kapalı olması ne anlama gelir.

Cevap

Bir kuverde su bardağının kapalı olması masanın servise açık olmadığını gösterir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Giriş Yap

Giriş Yap

AÖF Ders Notları ve Açıköğretim Sistemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!