Açıköğretim Ders Notları

Gastronomi Tarihi Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim

Açıköğretim ders notları öğrenciler tarafından ders çalışma esnasında hazırlanmakta olup diğer ders çalışacak öğrenciler için paylaşılmaktadır. Sizlerde hazırladığınız ders notlarını paylaşmak istiyorsanız bizlere iletebilirsiniz.

Açıköğretim derslerinden Gastronomi Tarihi Dersi 5. Ünite Sorularla Öğrenelim için hazırlanan  ders çalışma dokümanına (ders özeti / sorularla öğrenelim) aşağıdan erişebilirsiniz. AÖF Ders Notları ile sınavlara çok daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Sınavlarınızda başarılar dileriz.

Orta Çağ Ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü

1. Soru

Orta Çağ mutfağı kavramı nedir?

Cevap

Orta Çağ mutfağı kavramı 13. ve 15. yüzyıllar arası Hıristiyan Avrupa’da yazıya dökülen mutfak kültürünü fade eder. 


2. Soru

Rönesans’la birlikte Amerikanın keşfinin Avrupa mutfak kültürüne kattığı yenilikler nelerdir?

Cevap

Amerika’nın keşfiyle Avrupa yeni gıda ürünleriyle tanışmıştır. 16. ve 17. yüzyıllarda Amerika menşeli domates, biber, fasulye, mısır, patates, kakao gibi yeni gıdalar Avrupa, Asya ve Afrika’da yaygınlaşmaya başlamıştır.


3. Soru

Orta Çağ döneminde Avrupa’da mutfak kültüründeki sınıfsal farklılıklar nelerdir?

Cevap

Tahıllar ve sebzeler fakirler tarafında tüketilirken kırmızı et ve av etleri soylular tarafından tüketilmiştir.


4. Soru

Haçlı seferleriyle birlikte soylu Avrupa mutfağına katılan ürünler nelerdir?

Cevap

Baharat ve şeker bu ürünlere örnektir.


5. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında tahıllar en çok ne maksatla kullanılmaktaydı?

Cevap

Bu dönemde buğday, arpa, yulaf, karabuğday ve çavdar gibi tahıllar en çok ekmek yapımında kullanılmaktaydı. 


6. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında zengin sınıfın yemek sofralarında kullandığı ‘Trencher’ nedir?

Cevap

‘Trencher’, çavdar veya yulaf unuyla hazırlanan siyah ekmektir ve bu dönemde tabak işlevi gören yemek servisi olarak zengin sınıf tarafından kullanılmıştır.


7. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında tahıllardan elde edilen un ile yapılan ‘porridge’ nedir?

Cevap

‘Porridge’ günümüz mutfaklarında bulamaç olarak bilinen bir yiyecektir.


8. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında özellikle fakir halkın mutfağında pişen yemeklerin ana malzemesini oluşturan  sebzeler nelerdir?

Cevap

Lahana, pırasa, ıspanak, bakla, bezelye, soğan, sarımsak ve havuç gibi sebzeler bu dönemde fakir halkın en kolay ulaşıp tüketebildiği ürünler arasında yer almaktaydı.


9. Soru

Orta Çağ şölen yemeklerinin özgün karakterini oluşturan malzemeler nelerdir?

Cevap

Orta çağ Avrupasındaki karakteristik şölen yemekleri baharatlar kullanılarak hazırlanır; badem, Şam fıstığı, kuş üzümü, kuru erik, hurma gibi kuru meyvelerin ilavesiyle pişirilirdi.


10. Soru

Orta Çağ döneminden itibaren üretilmeye başlanan ve günümüzde de yaygın olarak bilinen popüler Avrupa peynirleri hangileridir? 

Cevap

Hollanda’nın Edam  peyniri, İtalyan Parmesan  ve Fransız Brie  peynirleri günümüzde de en çok rağbet gören peynir çeşitlerindendir.


11. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında yemek yapımında kullanılan yağlar nelerdir?

Cevap

Tereyağı, domuz yağı, iç yağı, zeytinyağı ve ceviz yağı bu dönemde yemek pişirmede kullanıldığı bilinen yağlardır.


12. Soru

Bizans İmparatorluğu’nun mutfağının oluşmasında etkili olan öğeler nelerdir?

Cevap

Antik Yunan medeniyetinden miras alınan deniz ürünleri, şarap ve zeytinyağı tüketimi, Roma’dan alınan baharatla hazırlanmış yemekler ve Ortodoks kilisesinin öğretileri temel olarak Bizans mutfağını oluşturan öğelerdir.


13. Soru

Hipokrat’ın Bizans mutfağına etkisi nedir?

Cevap

Hipokrat kişilerin mizaçlarına göre mevsimlere uygun yiyecekler belirlemiştir.


14. Soru

Orta Çağ Arap mutfağı Bizans mutfağını nasıl etkilemiştir? 

Cevap

Doğu’dan gelen ticaret yollarının durağı olan Konstantinopolis kentinde Orta Çağ Arap mutfağında kullanılan yeni gıda maddeleri kabul görmüştür.


15. Soru

Orta Çağ Arap mutfak kültüründe tüketilmeyen yiyecekler nelerdir?

Cevap

Şarap ve diğer alkol içeren fermente içecekler, domuz eti, İslami şartlara uygun kesilmeyen hayvanların eti, herhangi bir şekilde boğulan, darbe ile vurularak öldürülmüş olan hayvanların eti, yırtıcı hayvanların eti.


16. Soru

Orta Çağ Arap mutfağının yaşadığı en parlak dönem hangisidir?

Cevap

Abbasi döneminde Orta Çağ Arap mutfağı en parlak dönemini yaşamıştır.


17. Soru

Arapça yazılmış bilinen en eski yemek kitabı hangisidir?

Cevap

Kitabü’t-Tabih


18. Soru

Abbasi mutfağı hangi mutfak kültüründen etkilenmiştir?

Cevap

Abbasi mutfağı, İran mutfak kültüründen yüksek derecede etkilenmiştir.


19. Soru

Anadolu Selçuklu mutfağının önemli ziyafet yemeklerinden olan ‘biryan’ nedir?

Cevap

‘Biryan’, Anadolu Selçuklu mutfağında koyun, kuzu eti, kümes hayvanı ve av kuşlarıyla hazırlanan kebaplara verilen isimdir.


20. Soru

Günümüz Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarında çok sevilen domates Amerika kıtasından Avrupa kıtasına ne zaman gelmiştir?

Cevap

Domates 16. yüzyılda önce İspanya’ya ve oradan da İtalya’ya gelmiş, Osmanlı topraklarına da 18. yüzyılda ulaşmıştır.


1. Soru

Orta Çağ mutfağı kavramı nedir?

Cevap

Orta Çağ mutfağı kavramı 13. ve 15. yüzyıllar arası Hıristiyan Avrupa’da yazıya dökülen mutfak kültürünü fade eder. 

2. Soru

Rönesans’la birlikte Amerikanın keşfinin Avrupa mutfak kültürüne kattığı yenilikler nelerdir?

Cevap

Amerika’nın keşfiyle Avrupa yeni gıda ürünleriyle tanışmıştır. 16. ve 17. yüzyıllarda Amerika menşeli domates, biber, fasulye, mısır, patates, kakao gibi yeni gıdalar Avrupa, Asya ve Afrika’da yaygınlaşmaya başlamıştır.

3. Soru

Orta Çağ döneminde Avrupa’da mutfak kültüründeki sınıfsal farklılıklar nelerdir?

Cevap

Tahıllar ve sebzeler fakirler tarafında tüketilirken kırmızı et ve av etleri soylular tarafından tüketilmiştir.

4. Soru

Haçlı seferleriyle birlikte soylu Avrupa mutfağına katılan ürünler nelerdir?

Cevap

Baharat ve şeker bu ürünlere örnektir.

5. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında tahıllar en çok ne maksatla kullanılmaktaydı?

Cevap

Bu dönemde buğday, arpa, yulaf, karabuğday ve çavdar gibi tahıllar en çok ekmek yapımında kullanılmaktaydı. 

6. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında zengin sınıfın yemek sofralarında kullandığı ‘Trencher’ nedir?

Cevap

‘Trencher’, çavdar veya yulaf unuyla hazırlanan siyah ekmektir ve bu dönemde tabak işlevi gören yemek servisi olarak zengin sınıf tarafından kullanılmıştır.

7. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında tahıllardan elde edilen un ile yapılan ‘porridge’ nedir?

Cevap

‘Porridge’ günümüz mutfaklarında bulamaç olarak bilinen bir yiyecektir.

8. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında özellikle fakir halkın mutfağında pişen yemeklerin ana malzemesini oluşturan  sebzeler nelerdir?

Cevap

Lahana, pırasa, ıspanak, bakla, bezelye, soğan, sarımsak ve havuç gibi sebzeler bu dönemde fakir halkın en kolay ulaşıp tüketebildiği ürünler arasında yer almaktaydı.

9. Soru

Orta Çağ şölen yemeklerinin özgün karakterini oluşturan malzemeler nelerdir?

Cevap

Orta çağ Avrupasındaki karakteristik şölen yemekleri baharatlar kullanılarak hazırlanır; badem, Şam fıstığı, kuş üzümü, kuru erik, hurma gibi kuru meyvelerin ilavesiyle pişirilirdi.

10. Soru

Orta Çağ döneminden itibaren üretilmeye başlanan ve günümüzde de yaygın olarak bilinen popüler Avrupa peynirleri hangileridir? 

Cevap

Hollanda’nın Edam  peyniri, İtalyan Parmesan  ve Fransız Brie  peynirleri günümüzde de en çok rağbet gören peynir çeşitlerindendir.

11. Soru

Orta Çağ Avrupa’sında yemek yapımında kullanılan yağlar nelerdir?

Cevap

Tereyağı, domuz yağı, iç yağı, zeytinyağı ve ceviz yağı bu dönemde yemek pişirmede kullanıldığı bilinen yağlardır.

12. Soru

Bizans İmparatorluğu’nun mutfağının oluşmasında etkili olan öğeler nelerdir?

Cevap

Antik Yunan medeniyetinden miras alınan deniz ürünleri, şarap ve zeytinyağı tüketimi, Roma’dan alınan baharatla hazırlanmış yemekler ve Ortodoks kilisesinin öğretileri temel olarak Bizans mutfağını oluşturan öğelerdir.

13. Soru

Hipokrat’ın Bizans mutfağına etkisi nedir?

Cevap

Hipokrat kişilerin mizaçlarına göre mevsimlere uygun yiyecekler belirlemiştir.

14. Soru

Orta Çağ Arap mutfağı Bizans mutfağını nasıl etkilemiştir? 

Cevap

Doğu’dan gelen ticaret yollarının durağı olan Konstantinopolis kentinde Orta Çağ Arap mutfağında kullanılan yeni gıda maddeleri kabul görmüştür.

15. Soru

Orta Çağ Arap mutfak kültüründe tüketilmeyen yiyecekler nelerdir?

Cevap

Şarap ve diğer alkol içeren fermente içecekler, domuz eti, İslami şartlara uygun kesilmeyen hayvanların eti, herhangi bir şekilde boğulan, darbe ile vurularak öldürülmüş olan hayvanların eti, yırtıcı hayvanların eti.

16. Soru

Orta Çağ Arap mutfağının yaşadığı en parlak dönem hangisidir?

Cevap

Abbasi döneminde Orta Çağ Arap mutfağı en parlak dönemini yaşamıştır.

17. Soru

Arapça yazılmış bilinen en eski yemek kitabı hangisidir?

Cevap

Kitabü’t-Tabih

18. Soru

Abbasi mutfağı hangi mutfak kültüründen etkilenmiştir?

Cevap

Abbasi mutfağı, İran mutfak kültüründen yüksek derecede etkilenmiştir.

19. Soru

Anadolu Selçuklu mutfağının önemli ziyafet yemeklerinden olan ‘biryan’ nedir?

Cevap

‘Biryan’, Anadolu Selçuklu mutfağında koyun, kuzu eti, kümes hayvanı ve av kuşlarıyla hazırlanan kebaplara verilen isimdir.

20. Soru

Günümüz Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarında çok sevilen domates Amerika kıtasından Avrupa kıtasına ne zaman gelmiştir?

Cevap

Domates 16. yüzyılda önce İspanya’ya ve oradan da İtalya’ya gelmiş, Osmanlı topraklarına da 18. yüzyılda ulaşmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.