Açıköğretim Ders Notları

Çocuk Gelişiminde Alan Çalışmaları Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim

Açıköğretim ders notları öğrenciler tarafından ders çalışma esnasında hazırlanmakta olup diğer ders çalışacak öğrenciler için paylaşılmaktadır. Sizlerde hazırladığınız ders notlarını paylaşmak istiyorsanız bizlere iletebilirsiniz.

Açıköğretim derslerinden Çocuk Gelişiminde Alan Çalışmaları Dersi 4. Ünite Sorularla Öğrenelim için hazırlanan  ders çalışma dokümanına (ders özeti / sorularla öğrenelim) aşağıdan erişebilirsiniz. AÖF Ders Notları ile sınavlara çok daha etkili bir şekilde çalışabilirsiniz. Sınavlarınızda başarılar dileriz.

Çocuk Gelişimi Kuramları

1. Soru

Davranış kavramını tanımlayınız.

Cevap

Bireyin zihinsel ve bedensel olarak ortaya koyduğu her şey davranış olarak adlandırılabilmektedir.


2. Soru

Davranışçı kuramın temellerini açıklayınız.

Cevap

Davranışın gözle görülebilen kısmına odaklanan davranışçı kuram, davranışların yaşantı sonucu ortaya çıktığı görüşünü benimsemektedir. Temelinde John Locke’un boş levha görüşü yatan davranışçı kurama göre gelişim, çocuğun çevresinden ve çevresinde bulunan aile, öğretmen gibi yetişkinlerden etkilenmektedir. Davranışçı kurama göre bilgi insandan bağımsızdır. Yeni davranışlar uyaran-tepki ilişkilerine bağlı olarak ortaya çıkmakta ve bu ilişkiler davranışta değişikliklere yol açmaktadır. Davranışta değişimin meydana gelmesiyle öğrenmenin geçekleştiğini savunan kuramda, çocuğun çevresindeki yetişkinlerden uygun yaşantılar yoluyla çocuğa davranış kazandırması beklenmektedir. Davranışta iradeye odaklanılmaz, davranışın mekanik bir süreç gibi gerçekleştiği düşünülür.


3. Soru

Davranışçı kuramın temsilcilerini örneklendiriniz.

Cevap

John Locke, P. Pavlov, John B. Watson, Edward Thorndike, B. F. Skinner davranışçı kuramın önemli temsilcilerindendir.


4. Soru

Ivan Petroviç Pavlov’un davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Rus bir psikolog olan ve klasik koşullanmanın temsilcilerinden olan Ivan Petroviç Pavlov, köpeklerdeki mide ve tükürük salgılarına ilişkin çalışmalar yaparken köpeklerin ete verdikleri salya tepkisini ayak sesine de verdiklerini fark etmiştir. Bunun üzerine köpeklerdeki koşullanma üzerine çalışmış ve köpekler ile laboratuvarda çalışmaya başlamıştır. Köpeğe önce zil sesi, ardından et tozu içeren bir besin vermiş ve bunu tekrarlamıştır. Sonrasında köpek zil sesi ve eti eşleştirmiş ve ete verdiği salya tepkisini zil sesine de vermiştir. Pavlov yaptığı deney sonucunda klasik koşullanmayı literatüre kazandırmıştır.


5. Soru

Klasik koşullanma kavramını açıklayınız.

Cevap

Herhangi bir uyaran varlığında ortaya çıkan tepkiye klasik koşullanma denir. Sözü edilen uyaran ses, koku, renk gibi fiziksel durumlar olarak açıklanmaktadır. Klasik koşullanma nötr uyarıcı, koşulsuz uyarıcı, koşulsuz tepki, koşullu uyarıcı ve koşullu tepki aşamalarından oluşur.


6. Soru

Klasik koşullanmanın ilkelerini sıralayınız.

Cevap

Klasik koşullanmanın ilkeleri;

  • Bitişiklik,
  • Pekiştirme,
  • Genelleme,
  • Sönme,
  • Ayırt etme,
  • Kendiliğinden geri gelme,
  • Birden fazla uyarıcıya koşullanma,
  • Gölgeleme,
  • Öğrenilmiş çaresizlik

olarak sıralanabilir.


7. Soru

John Broadus Watson’ın davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

John Broadus Watson, davranışçı görüşe göre psikolojiyi objektif ve deneysel bir alan olarak yorumlamış ve hayvan davranışlarının bilinç aranmaksızın araştırılabileceğini, insan ve hayvan davranışının aynı düzlemde ele alınması gerektiğini ifade etmiştir. Watson’a göre, insanlar bazı refleks ve duygusal tepkilerle dünyaya gelir. İnsana ait diğer tüm davranışlar ise uyaran-tepki bağlantıları ile oluşur. Öğrenmelerin şekillendirilebileceğini düşünen Watson, çevrenin çocukların davranışlarını etkilediğini savunmuştur. Watson’a göre insanlar arasındaki farklar yaşantılar sonucu ortaya çıkmaktadır. Watson, uyaran-tepki ilişkisinde tepkiyi uyarana karşı en son ve en sık yapılan tepki olarak tanımlamıştır.


8. Soru

Burrhus Frederic Skinner’in davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Psikoterapide görüşleri etkili olan Burrhus Frederic Skinner, çeşitli hayvanlar ve çocuklar ile çalışmalarını yürütmüştür. Tepkisel ve edimsel koşullanmadan söz etmiştir. Uyaran olmaksızın da tepkinin var olabileceğini savunmuş, uyarıcı tarafından oluşturulan ve organizma tarafından gerçekleştirilen olmak üzere bir ayrım yapmıştır.


9. Soru

Albert Bandura’nın davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Albert Bandura sosyal öğrenme kuramını ortaya atmıştır. Öğrenmelerde başkaları ile ilişkilerin ve gözlemlerin etkili olduğunu söyleyen Bandura’ya göre öğrenme için her zaman pekiştirme gerekli değildir. Sosyal öğrenme kuramına göre birey artık uyarana otomatikman cevap veren değil; bunu analiz ederek davranışına karar veren bir pozisyondadır. Kişinin sahip olduğu bireysel özellikler, yaşadığı çevre, davranışlar birbiri ile ilişki içerisindedir ve birbirlerinden etkilenmektedir. Kişi çevresinde bulunan kişileri gözlemler ve onların deneyimlerinden yararlanır. Kendisi için uygun olan davranışları gözlem yolu ile öğrenen birey, öz eleştiri yolu ile davranışlarını analiz eder ve düzenleme yoluna gider.


10. Soru

Gözlem yolu ile öğrenmenin ilkelerini sıralayınız.

Cevap

Gözlem yolu ile öğrenmenin ilkeleri;

  • Karşılıklı belirleyicilik,
  • Sembolleştirme kapasitesi,
  • Öngörü kapasitesi,
  • Dolaylı öğrenme kapasitesi,
  • Öz düzenleme kapasitesi,
  • Öz yargılama kapasitesi

olarak sıralanabilir.


11. Soru

Psikoanalitik kuramın ilgi alanını açıklayınız.

Cevap

Psikoanalitik kuramda, çocuğun biyolojik ihtiyaçları ve sosyal beklentiler arasında gerçekleşen uyum ve uyumsuzluklar ele alınmıştır. Bilinçli ve bilinçsiz olarak ortaya konan davranışlara değinmişlerdir. Psikoanalitik kuramda gelişim evrelerindeki çatışmalar ve bu evrelerdeki görevler yer alır. Çocuğun bir çatışmayı çözme durumu, bir sonraki çatışmada önemli bir etken olmaktadır. Psikoanalitik kurama göre birey biyolojik ihtiyaçları ve sosyal beklentiler arasında denge kurabilmelidir. Sigmund Freud ve Erik Erikson psikoanalitik kuramın önemli temsilcilerindendir.


12. Soru

Freud’un psikoanalitik kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Psikoseksüel gelişim teorisini ortaya koyan Freud (1856-1939) 0-6 yaş döneminin kişilik gelişimi açısından önemli olduğunu ifade etmiştir. Freud’a göre yaşamsal döngüde temel ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanıp karşılanmaması kişilik gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir. Freud kişiliği oluşturan id, ego ve süperego olmak üzere üç kavramı açıklamıştır.


13. Soru

Psikoseksüel gelişim teorisine göre id’i açıklayınız.

Cevap

İd cinsel arzu gibi temel dürtülerdir. İd ihtiyaçlarının hemen karşılanması için organizmaya baskı yapar.


14. Soru

Psikoseksüel gelişim teorisine göre ego’yu açıklayınız.

Cevap

Ego idin dürtüsel isteklerini yönetir ve düzenleyerek yeniden ortaya koyar. Ego idin isteklerini kontrol altında tutarak uygun zamanlarda ortaya çıkmasını sağlar.


15. Soru

Psikoseksüel gelişim teorisine göre süperego’yu açıklayınız.

Cevap

Süperego ise toplumsal ve ahlaki süreçleri de içerir.


16. Soru

Freud’a göre bir çocuğun gelişim dönemlerini sıralayınız.

Cevap

Freud çocuğun cinsel gelişiminde şu dönemlerden bahsetmiştir:

  • Oral dönem,
  • Anal dönem,
  • Fallik dönem,
  • Gizil dönem,
  • Genital dönem.

17. Soru

Freud’a göre bir çocuğun gelişim dönemlerinin önemini açıklayınız.

Cevap

Bu dönemlerde kritik gelişimsel görevler vardır. Bu dönemlerde çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması, gelecekteki yaşantısını önemli ölçüde şekillendirmektedir. İhtiyaçları karşılanmayan çocuk o dönemde takılıp kalmakta ve farklı davranışlar ile bu ihtiyaçları ortaya koymaktadır.


18. Soru

Erik Erikson’un psikoanalitik kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Erik Erikson (1902-1994) tarafından ortaya konan psikososyal gelişim teorisinde yaşam belirli evrelere bölünmüştür. Erikson yaşamı sadece çocukluk döneminde ele almayıp, yetişkinliği de ele almıştır. Çocuğun kimlik kazanımı için bazı görevler vardır. Bu görevler hiyerarşik bir düzende olup, birine ilişkin yaşantı kendinden sonrakileri de etkilemektedir. Kültürün yaşam üzerinde etkisine değinen Erikson, çocuk yetiştirmenin kültürden etkilendiğini ortaya koymuştur. Erikson’un psikososyal gelişim dönemleri:

  • Güvene karşı güvensizlik,
  • Özerkliğe karşı utanç ve şüphe,
  • Girişimciliğe karşı suçluluk,
  • Çalışkanlığa karşı aşağılık duygusu,
  • Kimliğe karşı rol karmaşası,
  • Yakınlığa karşı yalıtılmışlık,
  • Üretkenliğe karşı durgunluk,
  • Bütünlüğe karşı umutsuzluk

olarak sıralanabilir.


19. Soru

Bilişsel gelişim kavramını açıklayınız.

Cevap

Bilişsel gelişim, doğumdan itibaren başlamak üzere çevreyle etkileşim, çevreyi idrak etmek için bilgilerin işlenmesi, bilgilerin kullanılması, bilgilerin depolanması, bilgilerin yeniden yorumlanması ve bilgilerin değerlendirilmesi aşamalarının bütününden meydana gelen zihinsel süreç temelli bir gelişim alanı olarak ifade edilmektedir.


20. Soru

Bilişsel gelişim kuramının temellerini açıklayınız.

Cevap

Bilişsel gelişim kuramı; bilgilerin çocuklar tarafından aktif bir şekilde yapılandırıldığını, dil, problem çözme ve sosyal etkileşimin öğrenme için gerekli olduğunu savunan bir insan gelişimi kuramı olarak tanımlanmaktadır. Bilişsel gelişim kuramına göre, çocukların gelişiminde zihinsel süreçler önemli bir yer edinmektedir. Zihinsel süreçler bu kurama göre karmaşık ve içsel yapıları bünyesinde barındırmaktadır. Karmaşık bilişsel süreçleri barındıran okuma veya matematik ile ilgili işlemler yalnızca davranışçı kuramcıların ifade ettiği gibi gözlenebilen yapılardan ibaret olmamaktadır. Yine bilişsel gelişim kuramlarına göre kişiliğinde de önüne geçen ve çocuğun bilişsel gelişimine etkisi olan durumlar, çocuğun çevreye etki eden eylemleri ve yaşadığı deneyimlerdir. Bilişsel gelişim ile ilgili olarak Jean Piaget, Lev Vygotsky ve Jerome Bruner başta olmak üzere pek çok bilim insanı çalışmıştır.


21. Soru

Jean Piget’in bilişsel gelişim kuramına katkılarını açıklayınız.

Cevap

Temelde Piaget, öğrenmenin aktif bir eylem barındırdığı ve çocukların pasif birer alıcı olmaktan ziyade aktif öğrenen olduklarını ifade etmektedir. İsveçli bir psikolog olan Piaget ilk olarak, çocukların öğrenme etkinlikleri içerisindeki düzenlilikten etkilenmiştir. Gözlemlediği çocukların ardışık bir şekilde keşifler yaptığını, aynı hataları tekrar ettiklerini ve neticede aynı sonuca vardıklarını gözlemlemiş durumdaydı. Piaget’e göre bilişsel gelişimi etkileyen ilkeler:

  • Olgunlaşma,
  • Yaşantı,
  • Uyum,
  • Örgütleme,
  • Dengeleme,
  • Zeka,
  • Şema

olarak sıralanabilir.


22. Soru

Piaget’in bilişsel gelişim evreleriniz sıralayınız.

Cevap

Piaget bilişsel gelişim evrelerini dört evreye ayırmaktadır. Bunlar:

  • Duyusal motor (0-2 yaş),
  • İşlem öncesi dönem (2-7 yaş),
  • Somut işlemler dönemi (7-11 yaş),
  • Soyut işlemler dönemi (11 yaş ve üstü).

23. Soru

Piaget’in bilişsel gelişim kuramı çerçevesinde gelişim evrelerinin önemini açıklayınız.

Cevap

İfade edilen gelişim döneminin tamamlanabilmesi ve bir sonraki döneme geçilebilmesi için dönem içerisinde yer alan tüm şemalara sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca dönemler arasında sıralı bir ilişki söz konusudur. Bireyler sıralı bir şekilde dönemleri geçmelidir.


24. Soru

Jerome Bruner’in bilişsel gelişim kuramına katkılarını açıklayınız.

Cevap

Amerikalı psikolog olan Jerome Bruner, Piaget ve özellikle de Vygotsky’in sosyokültürel kuramından etkilenmiştir. Bruner’in bilişsel gelişim kuramı; biyolojik açıdan Piaget’in bilişsel gelişim kuramından etkilenmesine ilaveten, dilin bilişsel gelişim üzerinde etkisine değinmiş ve bu bakımdan Vygotsky ile ortaklaşmıştır. Bruner’e göre bir toplumun içerisinde doğan çocuk için sadece doğmuş olma, bilişsel gelişim için yeterli olmamaktadır. Bu noktada bir öğreticin rolü ön plana çıkmaktadır. İlk etapta çocuklar bazı uyarıcıların kontrolü altındadırlar ve bu uyarıcılara tepkiler verirler. Zamanla özgün yollar geliştirerek uyarıcılardan bağımsız tepkiler ortaya koyabilmektedir.


25. Soru

Bruner’e göre çocukların bilişsel becerileri aşamalarını sıralayınız.

Cevap

Bruner’e göre çocukların bilişsel becerileri aşamaları şunlardır:

  • Eylemsel dönem,
  • İmgesel dönem,
  • Sembolik dönem.

26. Soru

Bilgiyi işleme kuramının temel ilgi alanını tartışınız.

Cevap

Bilgiyi işleme kuramında zihinsel olarak bilginin nasıl işlendiği merak konusudur. Burada bilgisayar simülasyonları insan düşünmesinin modeli olarak kullanılmaktadır. Bilgiyi işleme kuramcıları bir soru sorulduğunda sorunun nasıl cevaplandığını belirlemeye çalışırlar. İnsanın düşünme sistemini bilgisayar sistemine benzeten bilgiyi işleme kuramcıları, çocukların öğrendikleri şeylere karşı zihinsel süreçlerin nasıl gerçekleştiği üzerine çalışmışlardır. Kuramda kodlama, depolama, geri alma süreçlerine değinmişlerdir.


27. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre kodlama kavramını açıklayınız.

Cevap

Kodlama bir bilginin zihinde nasıl yer alacağına ilişkin düzenlemedir.


28. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre depolama kavramını açıklayınız.

Cevap

Depolama ise bilginin zihinde saklanmasını ifade eder.


29. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre geri alma süreçlerini kavramını açıklayınız.

Cevap

Geri alma sürecinde bilgi kullanıma uygun bir durumda bellekten geri çağrılır.


30. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasındaki süreçleri sıralayınız.

Cevap

Bu süreç;

  • Duyusal süreç,
  • Kısa süreli bellek,
  • Uzun süreli bellek.

31. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasında duyusal süreci açıklayınız.

Cevap

Duyusal süreçte duyu organları aracılığı ile elde ettiğimiz kayıtlar kısa süreli belleğe gider ve orada bekler.


32. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasında kısa süreli bellek ve bilginin uzun süreli belleğe aktarılma sürecini açıklayınız.

Cevap

Kısa süreli bellekte duyusal bellekten gelen bilgiler hatırlandığı kadarı iledir. Zaman içerisinde buradaki bilgilerin unutulması söz konusudur. Kısa süreli belleğe iletilen bilgilerin tekrarlanması, organize edilmesi durumunda bunlar uzun süreli belleğe aktarılır. Uzun süreli bellekte kısa süreli bellekten gelen bilgiler organize olmuş haldedir. Kısa süreli bellekte çok fazla bilgi depolanamaz, sınırlı bir kapasitesi vardır. Uzun süreli bellekte ise sınırsız bir alan vardır. Bilgiyi işleme kuramına göre bilişsel süreçler, dikkat, algılama, tekrar, otomatikleştirme, kodlama, geri getirme ve unutma olarak sıralanabilir.


33. Soru

Sosyokültürel kuramın temel ilkelerini açıklayınız.

Cevap

Sosyokültürel kuram zihinsel süreçlerle ilgilenmektedir. Piaget’in bilişsel gelişimi içsel ve bireysel olarak açıklık getirmesinin aksine, bu kuramcılar düşünme ve öğrenmede sosyal etkileşim ve kültürün etkisinin daha fazla olduğunu ifade etmektedirler. Vygotsky 1986-1934 yılları arasında yaşamış ve psikoloji, kültür, edebiyat, sanat ve tarihle ilgilenmiş olan Rus psikologdur. Vygotsky bilgiyi, deneyimli yetişkinler tarafından deneyimsiz olanlara öğretilen bir şey olarak görmektedir. Deneyimsiz olan çocuklar bu şekilde birer çırak olarak ifade edilmektedir. Vygostky bu görüşüyle, çocukları küçük araştırmacılar olarak gören Piaget’ten farklı düşünmektedir. Yine Vygotsky, sosyal çevrenin çocuğun bilişsel gelişimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade etmektedir. Çocukların kazandıkları beceri, fikir, düşünce ve benzeri durumların kaynağında sosyal çevreden öğrenilmiş durumlar söz konusudur. Bu doğrultuda bilişsel gelişimin kaynağı kişisel psikolojik süreçlerden önce kültürel etkileşimlerdir. Vygotsky’e göre psikolojik süreçler, insanlar arasındaki süreçlerle başlamaktadır. Buna en temel örnek olarak da “dil” verilebilir.


34. Soru

Ekolojik sistemler kuramının temel ilgi alanını açıklayınız.

Cevap

Ekolojik sistemler kuramının ilgi alanı genel olarak çocuklar ve ergenlerdir. Ekolojik sistemler kuramına göre salt çocuğun davranış ve biyolojik gelişime odaklanılmamalı, gelişimi etkileyen çevresel unsurlara da odaklanılmalıdır. Bu kurama göre; okul, politik sistemler, toplum gibi pek çok unsur gelişim üzerinde etkiye sahiptir. Kuramı ortaya atan Urie Bronfenbrenner, bütüncül bir bakış açısıyla gelişimi etkileyen tüm çevresel yapıların ele alınması gerektiğini ifade etmektedir. Bronfenbrenner, çevrenin gelişim üzerindeki etkisini açıklarken, çocukların biyolojik yapısı ile etkileşimi de göz ardı etmemektedir. Dolayısıyla kuramı “biyolojik yaklaşım” adı ile de anılmaktadır. Bronfenbrenner’ın ortaya atmış olduğu ekolojik sistemler kuramının temel yapısını merkezde bir çemberin etrafında gittikçe büyüyen çemberler oluşturmakta ve bu çemberler iç içe geçmektedir.


35. Soru

Ekolojik sitemler kuramında büyüyen çemberleri sıralayınız.

Cevap

Ekolojik sistemler kuramı ifade edilen halkalar şunlardan oluşmaktadır:

  • Mikrosistem,
  • Mezosistem,
  • Ekosistem,
  • Makrosistem.

36. Soru

Etoloji bilim dalının ilgi alanını tanımlayınız.

Cevap

Etoloji hayvan davranışlarını doğal ortamlarında inceleyen, davranışın tarihsel kökeni ve uyum sağlama yönü ile ilgilenen bilim dalıdır.


37. Soru

Evrimsel psikoloji alanının temel ilgi alanını açıklayınız.

Cevap

İnsanlar ve hayvanlar arasındaki benzer davranışlar araştırmacıların ilgisini çekmiş ve birçok araştırmacı evrimsel gelişim psikolojisi alanı üzerine çalışmalar yapmıştır. Evrimsel gelişim psikolojisi üzerine çalışan araştırmacılar anne-bebek bağlanması, çocukların stres tepkileri, sosyal biliş ve yaşam boyu gelişme gibi şeyleri içeren konular ile ilgilenmişlerdir. Yapılan son çalışmalar ile gelişim psikolojisi evrimsel olarak ele alınmış ve multidisipliner bir alan olarak yeniden ortaya çıkmıştır. Evrimsel gelişim psikologları gelişimi yalnızca biyolojik ve genetik etmenler ile değil, çevre ile de ele alarak açıklamaya çalışmışlardır. Bunu yaparken davranışların geçmişten günümüze nasıl geldiğini, davranışların türün ataları ile nasıl benzerlik ve farklılık gösterdiklerini incelemişlerdir.


38. Soru

Davranışçı kurama göre öğrenme nasıl gerçekleşir?

Cevap

Davranışçı kurama göre bilgi insandan bağımsızdır. Yeni davranışlar uyaran-tepki ilişkilerine bağlı olarak ortaya çıkmakta ve bu ilişkiler davranışta değişikliklere yol açmaktadır. Öğrenme ise bireyi harekete geçirecek uyaranlara verilen tepkiler sonucu oluşur.


39. Soru

Klasik koşullanmanın ilkelerinden öğrenilmiş çaresizlik nedir?

Cevap

Öğrenilmiş çaresizlik, yaşantı sonucu organizma, çabası söz konusu olsa bile durumu
değiştiremeyeceğini düşünmesi ve pasif kalarak bunu genellemesidir.


40. Soru

 John Broadus Watson’un Pavlov’dan ayrılan görüşleri nelerdir?

Cevap

Watson, Pavlov’dan etkilense de bazı noktalarda görüşleri farklılaşmıştır. Pavlov’da koşullanmanın gerçekleşmesi bir pekiştirmeye bağlı iken, Watson pekiştirmeye bağlı gerçekleşmediğini, önce koşulsuz uyaranın sonra koşullu uyaranın peş peşe verilmesi ile gerçekleştiğini savunmuştur. Uyaranların birlikte verilme sıklığı aralarındaki ilişkiyi de doğru orantılı olarak etkilemektedir.


41. Soru

Tepkisel koşullanma nedir? Örnek veriniz.

Cevap

Tepkisel koşullanma, refleksif hareketler olarak da düşünebileceğimiz tepkisel davranış,
bir uyaran tarafından meydana getirilir. Ancak burada bir koşullanma söz konusu
değil, organizmanın refleksleri söz konusudur. Limon suyuna salya salgılanması, oda ısısı
artışında kan damarlarının büyüyüp kanın renginin kırmızıya dönmesi, boğaza parmak
sokma yolu ile kusmayı tetiklemek, soğan doğrandığında ağlamak tepkisel davranışlara
örnek olarak verilebilir.


42. Soru

Sosyal öğrenme kuramına göre öğrenme nasıl gerçekleşir?

Cevap

Sosyal öğrenme kuramına göre birey artık uyarana otomatikmen cevap veren değil; bunu analiz ederek davranışına karar veren bir pozisyondadır. Kişinin sahip olduğu bireysel özellikler, yaşadığı çevre, davranışlar birbiri ile ilişki içerisindedir ve birbirlerinden etkilenmektedir. Kişi çevresinde bulunan kişileri gözlemler ve onların deneyimlerinden yararlanır. Kendisi için uygun olan davranışları gözlem yolu ile öğrenen birey, öz eleştiri yolu ile davranışlarını analiz eder ve düzenleme yoluna gider.


43. Soru

Freud’a göre kişiliği oluşturan kavramlar nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Freud kişiliği oluşturan id, ego ve süperego olmak üzere üç kavramı açıklamıştır. İd cinsel arzu gibi temel dürtülerdir. İd ihtiyaçlarının hemen karşılanması için organizmaya baskı yapar. Ego idin dürtüsel isteklerini yönetir ve düzenleyerek yeniden ortaya koyar. Ego idin isteklerini kontrol altında tutarak uygun zamanlarda ortaya çıkmasını sağlar. Süperego ise toplumsal ve ahlaki süreçleri de içerir.


44. Soru

Fallik dönemin özellikleri nelerdir?

Cevap

Fallik dönemde çocuk kendi bedenini tanımaya başlar ve karşı cins ebeveynine daha fazla sevgi duyar. Çocukların cinsiyet rollerini edindikleri bu dönemde sevecen ve hoşgörülü anne baba tutumu bu dönemin sağlıklı atlatılmasına katkıda bulunur.


45. Soru

Erik Erikson’un “Güvene Karşı Güvensizlik” döneminin özellikleri nelerdir?

Cevap

0-1 yaş arasını kapsayan bu dönemde çocuklar güven güvensizlik duygularını kazanır. Çocuğun kendisine bakım veren kişi ile kurduğu ilişki onun güven duyusunu etkiler. İhtiyaçları zamanında karşılanan, sevgi ile yaklaşılan çocukta güven duygusu gelişirken, ihmal ve istismar durumunda çocukta güvensizlik gelişir.


46. Soru

Erik Erikson’un “Kimliğe Karşı Rol Karmaşası” döneminin özellikleri nelerdir?

Cevap

Ergenlik dönemini kapsayan bu dönemde çocuk gelecek yaşantısına, kimliğine ilişkin birtakım düşünme süreci içerisine girer. Burada kendi değerlerinin farkına varırken kimlik kazanımı gerçekleşmektedir. Sıklıkla akranlardan etkilenilen bu dönemde çocuğun uygun rol modellerle karşılaşması önemlidir.


47. Soru

Bilişsel gelişim nedir?

Cevap

Bilişsel gelişim, doğumdan itibaren başlamak üzere çevreyle etkileşim, çevreyi idrak etmek için bilgilerin işlenmesi, bilgilerin kullanılması, bilgilerin depolanması, bilgilerin yeniden yorumlanması ve bilgilerin değerlendirilmesi aşamalarının bütününden meydana gelen zihinsel süreç temelli bir gelişim alanı olarak ifade edilmektedir.


48. Soru

Bilişsel gelişim kuramı nedir?

Cevap

Bilişsel gelişim kuramı; bilgilerin çocuklar tarafından aktif bir şekilde yapılandırıldığını, dil, problem çözme ve sosyal etkileşimin öğrenme için gerekli olduğunu savunan bir insan gelişimi kuramı olarak tanımlanmaktadır.


49. Soru

Temelde Piaget’e göre öğrenme nasıldır?

Cevap

Temelde Piaget, öğrenmenin aktif bir eylem barındırdığı ve çocukların pasif birer alıcı olmaktan ziyade aktif öğrenen olduklarını ifade etmektedir.


50. Soru

Piaget’e göre bilişsel gelişimi etkileyen ilkeler nelerdir?

Cevap

Olgunlaşma, yaşantı, uyum, örgütleme, dengeleme, zeka ve şema


51. Soru

Piagett’in “Somut İşlemler Dönemi”nin özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu dönemde işlemler somut çerçevede alınmaktadır. Çocuklar problem çözerken veya zihinsel olarak diğer işlemlerde somut açıdan bakarak problem çözme eğilimindedirler. Bu dönem içerisinde; korunum ilkesi edinilmiş, benmerkezcilikten uzaklaşılarak başka kişilerin gözünden dünya görülmeye
başlanmış, mantıksal çıkarımlar yapılabilir hale gelinmiş ve zihinsel açıdan bir önceki dönemde yaşanan başarısızlıkların üstesinden gelinmeye başlanmıştır. Yine bu dönemde çocuklar; tersine çevirme ilkesinin edinilmesi, nesneleri özelliklerine göre gruplar içerisine dahil etme olarak adlandırılan gruplama ilkesi, özelden genele akıl yürütmeyle çıkarımlar yapılmasını sağlayan tümevarım ilkesi kazanmaktadır.


52. Soru

Jerome Bruner’e göre bilişsel gelişim nasıl gerçekleşir?

Cevap

Bruner’e göre bir toplumun içerisinde doğan çocuk için sadece doğmuş olma, bilişsel gelişim için yeterli olmamaktadır. Bu noktada bir öğreticinin rolü ön plana çıkmaktadır. İlk etapta çocuklar bazı uyarıcıların kontrolü altındadırlar ve bu uyarıcılara tepkiler verirler. Zamanla özgün yollar geliştirerek uyarıcılardan bağımsız tepkiler ortaya koyabilmektedir.


53. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre zihinsel olarak bilgi nasıl işlenmektedir?

Cevap

İnsanın düşünme sistemini bilgisayar sistemine benzeten bilgiyi işleme kuramcıları, çocukların öğrendikleri şeylere karşı zihinsel süreçlerin nasıl gerçekleştiği üzerine çalışmışlardır. Kuramda kodlama, depolama, geri alma süreçlerine değinmişlerdir. Kodlama bir bilginin zihinde nasıl yer alacağına ilişkin düzenlemedir. Depolama ise bilginin zihinde saklanmasını ifade eder. Geri alma sürecinde bilgi kullanıma uygun bir durumda bellekten geri çağrılır.


54. Soru

Bilgiyi işleme kuramında bir bilginin belleğe aktarılma süreci nasıl gerçekleşir?

Cevap

Elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasında bazı süreçler söz konusudur. Bu süreç; duyusal süreç, kısa süreli bellek ve uzun süreli bellektir. Duyusal süreçte duyu organları aracılığı ile elde ettiğimiz kayıtlar kısa süreli belleğe gider ve orada bekler. Kısa süreli bellekte duyusal bellekten gelen bilgiler hatırlandığı kadarı iledir. Zaman içerisinde buradaki bilgilerin unutulması söz konusudur. Kısa süreli belleğe iletilen bilgilerin tekrarlanması, organize edilmesi durumunda bunlar uzun süreli belleğe aktarılır.


55. Soru

Vygostky’a göre çocuğun bilişsel gelişimi nasıl gerçekleşir?

Cevap

Vygostky sosyal çevrenin çocuğun bilişsel gelişimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade etmektedir. Çocukların kazandıkları beceri, fikir, düşünce ve benzeri durumların kaynağında sosyal çevreden öğrenilmiş durumlar söz konusudur. Bu doğrultuda bilişsel gelişimin kaynağı kişisel psikolojik süreçlerden önce kültürel etkileşimlerdir.


56. Soru

Vygotsky’nin kavram ediniminin ilk evresi nasıldır?

Cevap

Kavramlar zihinde organize olmayan gruplar halindedir. Kavramlar çocuğun zihnindeki görüntüye dönüşen gerçek görüntüdeki nesneler olarak tanımlanmaktadır.


57. Soru

Ekolojik sistemler kuramına göre çocuğun gelişimi etkileyen unsurlar nelerdir?

Cevap

Ekolojik sistemler kuramına göre salt çocuğun davranış ve biyolojik gelişime odaklanılmamalı, gelişimi etkileyen çevresel unsurlara da odaklanılmalıdır. Bu kurama göre; okul, politik sistemler, toplum gibi pek çok unsur gelişim üzerinde etkiye sahiptir. Kuramı ortaya atan Urie Bronfenbrenner, bütüncül bir bakış açısıyla gelişimi etkileyen tüm çevresel yapıların ele alınması gerektiğini ifade etmektedir.


58. Soru

Ekolojik sistemler kuramı halkalarından makrosistem nedir? Örnek veriniz.

Cevap

Mikrosistem ve eksosistemin çatısı olan yapıyı ifade etmektedir. Bu sistemler içine gömülü ve daha geniş yapıdaki kültürel sistemler olarak tanımlanmaktadır. Yaşanılan muhit, etnik kimlik gibi öğeler bu sistem içerisinde yer almaktadır.


59. Soru

Basımlama nedir?

Cevap

Annesiz olan yenidoğan kuşlara annesiymiş gibi model olmaya ve yakın olmaya basımlama denir.


60. Soru

Evrimsel gelişim psikolojisi hangi konular üzerinde araştırmalar yapmaktadır?

Cevap

Evrimsel gelişim psikolojisi üzerine çalışan araştırmacılar anne-bebek bağlanması, çocukların stres tepkileri, sosyal biliş ve yaşam boyu gelişme gibi şeyleri içeren konular ile ilgilenmişlerdir.


61. Soru

Etoloji nedir?

Cevap

Etoloji hayvan davranışlarını doğal ortamlarında inceleyen, davranışın tarihsel kökeni ve uyum sağlama yönü ile ilgilenen bilim dalıdır.


1. Soru

Davranış kavramını tanımlayınız.

Cevap

Bireyin zihinsel ve bedensel olarak ortaya koyduğu her şey davranış olarak adlandırılabilmektedir.

2. Soru

Davranışçı kuramın temellerini açıklayınız.

Cevap

Davranışın gözle görülebilen kısmına odaklanan davranışçı kuram, davranışların yaşantı sonucu ortaya çıktığı görüşünü benimsemektedir. Temelinde John Locke’un boş levha görüşü yatan davranışçı kurama göre gelişim, çocuğun çevresinden ve çevresinde bulunan aile, öğretmen gibi yetişkinlerden etkilenmektedir. Davranışçı kurama göre bilgi insandan bağımsızdır. Yeni davranışlar uyaran-tepki ilişkilerine bağlı olarak ortaya çıkmakta ve bu ilişkiler davranışta değişikliklere yol açmaktadır. Davranışta değişimin meydana gelmesiyle öğrenmenin geçekleştiğini savunan kuramda, çocuğun çevresindeki yetişkinlerden uygun yaşantılar yoluyla çocuğa davranış kazandırması beklenmektedir. Davranışta iradeye odaklanılmaz, davranışın mekanik bir süreç gibi gerçekleştiği düşünülür.

3. Soru

Davranışçı kuramın temsilcilerini örneklendiriniz.

Cevap

John Locke, P. Pavlov, John B. Watson, Edward Thorndike, B. F. Skinner davranışçı kuramın önemli temsilcilerindendir.

4. Soru

Ivan Petroviç Pavlov’un davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Rus bir psikolog olan ve klasik koşullanmanın temsilcilerinden olan Ivan Petroviç Pavlov, köpeklerdeki mide ve tükürük salgılarına ilişkin çalışmalar yaparken köpeklerin ete verdikleri salya tepkisini ayak sesine de verdiklerini fark etmiştir. Bunun üzerine köpeklerdeki koşullanma üzerine çalışmış ve köpekler ile laboratuvarda çalışmaya başlamıştır. Köpeğe önce zil sesi, ardından et tozu içeren bir besin vermiş ve bunu tekrarlamıştır. Sonrasında köpek zil sesi ve eti eşleştirmiş ve ete verdiği salya tepkisini zil sesine de vermiştir. Pavlov yaptığı deney sonucunda klasik koşullanmayı literatüre kazandırmıştır.

5. Soru

Klasik koşullanma kavramını açıklayınız.

Cevap

Herhangi bir uyaran varlığında ortaya çıkan tepkiye klasik koşullanma denir. Sözü edilen uyaran ses, koku, renk gibi fiziksel durumlar olarak açıklanmaktadır. Klasik koşullanma nötr uyarıcı, koşulsuz uyarıcı, koşulsuz tepki, koşullu uyarıcı ve koşullu tepki aşamalarından oluşur.

6. Soru

Klasik koşullanmanın ilkelerini sıralayınız.

Cevap

Klasik koşullanmanın ilkeleri;

  • Bitişiklik,
  • Pekiştirme,
  • Genelleme,
  • Sönme,
  • Ayırt etme,
  • Kendiliğinden geri gelme,
  • Birden fazla uyarıcıya koşullanma,
  • Gölgeleme,
  • Öğrenilmiş çaresizlik

olarak sıralanabilir.

7. Soru

John Broadus Watson’ın davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

John Broadus Watson, davranışçı görüşe göre psikolojiyi objektif ve deneysel bir alan olarak yorumlamış ve hayvan davranışlarının bilinç aranmaksızın araştırılabileceğini, insan ve hayvan davranışının aynı düzlemde ele alınması gerektiğini ifade etmiştir. Watson’a göre, insanlar bazı refleks ve duygusal tepkilerle dünyaya gelir. İnsana ait diğer tüm davranışlar ise uyaran-tepki bağlantıları ile oluşur. Öğrenmelerin şekillendirilebileceğini düşünen Watson, çevrenin çocukların davranışlarını etkilediğini savunmuştur. Watson’a göre insanlar arasındaki farklar yaşantılar sonucu ortaya çıkmaktadır. Watson, uyaran-tepki ilişkisinde tepkiyi uyarana karşı en son ve en sık yapılan tepki olarak tanımlamıştır.

8. Soru

Burrhus Frederic Skinner’in davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Psikoterapide görüşleri etkili olan Burrhus Frederic Skinner, çeşitli hayvanlar ve çocuklar ile çalışmalarını yürütmüştür. Tepkisel ve edimsel koşullanmadan söz etmiştir. Uyaran olmaksızın da tepkinin var olabileceğini savunmuş, uyarıcı tarafından oluşturulan ve organizma tarafından gerçekleştirilen olmak üzere bir ayrım yapmıştır.

9. Soru

Albert Bandura’nın davranışçı kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Albert Bandura sosyal öğrenme kuramını ortaya atmıştır. Öğrenmelerde başkaları ile ilişkilerin ve gözlemlerin etkili olduğunu söyleyen Bandura’ya göre öğrenme için her zaman pekiştirme gerekli değildir. Sosyal öğrenme kuramına göre birey artık uyarana otomatikman cevap veren değil; bunu analiz ederek davranışına karar veren bir pozisyondadır. Kişinin sahip olduğu bireysel özellikler, yaşadığı çevre, davranışlar birbiri ile ilişki içerisindedir ve birbirlerinden etkilenmektedir. Kişi çevresinde bulunan kişileri gözlemler ve onların deneyimlerinden yararlanır. Kendisi için uygun olan davranışları gözlem yolu ile öğrenen birey, öz eleştiri yolu ile davranışlarını analiz eder ve düzenleme yoluna gider.

10. Soru

Gözlem yolu ile öğrenmenin ilkelerini sıralayınız.

Cevap

Gözlem yolu ile öğrenmenin ilkeleri;

  • Karşılıklı belirleyicilik,
  • Sembolleştirme kapasitesi,
  • Öngörü kapasitesi,
  • Dolaylı öğrenme kapasitesi,
  • Öz düzenleme kapasitesi,
  • Öz yargılama kapasitesi

olarak sıralanabilir.

11. Soru

Psikoanalitik kuramın ilgi alanını açıklayınız.

Cevap

Psikoanalitik kuramda, çocuğun biyolojik ihtiyaçları ve sosyal beklentiler arasında gerçekleşen uyum ve uyumsuzluklar ele alınmıştır. Bilinçli ve bilinçsiz olarak ortaya konan davranışlara değinmişlerdir. Psikoanalitik kuramda gelişim evrelerindeki çatışmalar ve bu evrelerdeki görevler yer alır. Çocuğun bir çatışmayı çözme durumu, bir sonraki çatışmada önemli bir etken olmaktadır. Psikoanalitik kurama göre birey biyolojik ihtiyaçları ve sosyal beklentiler arasında denge kurabilmelidir. Sigmund Freud ve Erik Erikson psikoanalitik kuramın önemli temsilcilerindendir.

12. Soru

Freud’un psikoanalitik kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Psikoseksüel gelişim teorisini ortaya koyan Freud (1856-1939) 0-6 yaş döneminin kişilik gelişimi açısından önemli olduğunu ifade etmiştir. Freud’a göre yaşamsal döngüde temel ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanıp karşılanmaması kişilik gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir. Freud kişiliği oluşturan id, ego ve süperego olmak üzere üç kavramı açıklamıştır.

13. Soru

Psikoseksüel gelişim teorisine göre id’i açıklayınız.

Cevap

İd cinsel arzu gibi temel dürtülerdir. İd ihtiyaçlarının hemen karşılanması için organizmaya baskı yapar.

14. Soru

Psikoseksüel gelişim teorisine göre ego’yu açıklayınız.

Cevap

Ego idin dürtüsel isteklerini yönetir ve düzenleyerek yeniden ortaya koyar. Ego idin isteklerini kontrol altında tutarak uygun zamanlarda ortaya çıkmasını sağlar.

15. Soru

Psikoseksüel gelişim teorisine göre süperego’yu açıklayınız.

Cevap

Süperego ise toplumsal ve ahlaki süreçleri de içerir.

16. Soru

Freud’a göre bir çocuğun gelişim dönemlerini sıralayınız.

Cevap

Freud çocuğun cinsel gelişiminde şu dönemlerden bahsetmiştir:

  • Oral dönem,
  • Anal dönem,
  • Fallik dönem,
  • Gizil dönem,
  • Genital dönem.
17. Soru

Freud’a göre bir çocuğun gelişim dönemlerinin önemini açıklayınız.

Cevap

Bu dönemlerde kritik gelişimsel görevler vardır. Bu dönemlerde çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması, gelecekteki yaşantısını önemli ölçüde şekillendirmektedir. İhtiyaçları karşılanmayan çocuk o dönemde takılıp kalmakta ve farklı davranışlar ile bu ihtiyaçları ortaya koymaktadır.

18. Soru

Erik Erikson’un psikoanalitik kurama katkılarını açıklayınız.

Cevap

Erik Erikson (1902-1994) tarafından ortaya konan psikososyal gelişim teorisinde yaşam belirli evrelere bölünmüştür. Erikson yaşamı sadece çocukluk döneminde ele almayıp, yetişkinliği de ele almıştır. Çocuğun kimlik kazanımı için bazı görevler vardır. Bu görevler hiyerarşik bir düzende olup, birine ilişkin yaşantı kendinden sonrakileri de etkilemektedir. Kültürün yaşam üzerinde etkisine değinen Erikson, çocuk yetiştirmenin kültürden etkilendiğini ortaya koymuştur. Erikson’un psikososyal gelişim dönemleri:

  • Güvene karşı güvensizlik,
  • Özerkliğe karşı utanç ve şüphe,
  • Girişimciliğe karşı suçluluk,
  • Çalışkanlığa karşı aşağılık duygusu,
  • Kimliğe karşı rol karmaşası,
  • Yakınlığa karşı yalıtılmışlık,
  • Üretkenliğe karşı durgunluk,
  • Bütünlüğe karşı umutsuzluk

olarak sıralanabilir.

19. Soru

Bilişsel gelişim kavramını açıklayınız.

Cevap

Bilişsel gelişim, doğumdan itibaren başlamak üzere çevreyle etkileşim, çevreyi idrak etmek için bilgilerin işlenmesi, bilgilerin kullanılması, bilgilerin depolanması, bilgilerin yeniden yorumlanması ve bilgilerin değerlendirilmesi aşamalarının bütününden meydana gelen zihinsel süreç temelli bir gelişim alanı olarak ifade edilmektedir.

20. Soru

Bilişsel gelişim kuramının temellerini açıklayınız.

Cevap

Bilişsel gelişim kuramı; bilgilerin çocuklar tarafından aktif bir şekilde yapılandırıldığını, dil, problem çözme ve sosyal etkileşimin öğrenme için gerekli olduğunu savunan bir insan gelişimi kuramı olarak tanımlanmaktadır. Bilişsel gelişim kuramına göre, çocukların gelişiminde zihinsel süreçler önemli bir yer edinmektedir. Zihinsel süreçler bu kurama göre karmaşık ve içsel yapıları bünyesinde barındırmaktadır. Karmaşık bilişsel süreçleri barındıran okuma veya matematik ile ilgili işlemler yalnızca davranışçı kuramcıların ifade ettiği gibi gözlenebilen yapılardan ibaret olmamaktadır. Yine bilişsel gelişim kuramlarına göre kişiliğinde de önüne geçen ve çocuğun bilişsel gelişimine etkisi olan durumlar, çocuğun çevreye etki eden eylemleri ve yaşadığı deneyimlerdir. Bilişsel gelişim ile ilgili olarak Jean Piaget, Lev Vygotsky ve Jerome Bruner başta olmak üzere pek çok bilim insanı çalışmıştır.

21. Soru

Jean Piget’in bilişsel gelişim kuramına katkılarını açıklayınız.

Cevap

Temelde Piaget, öğrenmenin aktif bir eylem barındırdığı ve çocukların pasif birer alıcı olmaktan ziyade aktif öğrenen olduklarını ifade etmektedir. İsveçli bir psikolog olan Piaget ilk olarak, çocukların öğrenme etkinlikleri içerisindeki düzenlilikten etkilenmiştir. Gözlemlediği çocukların ardışık bir şekilde keşifler yaptığını, aynı hataları tekrar ettiklerini ve neticede aynı sonuca vardıklarını gözlemlemiş durumdaydı. Piaget’e göre bilişsel gelişimi etkileyen ilkeler:

  • Olgunlaşma,
  • Yaşantı,
  • Uyum,
  • Örgütleme,
  • Dengeleme,
  • Zeka,
  • Şema

olarak sıralanabilir.

22. Soru

Piaget’in bilişsel gelişim evreleriniz sıralayınız.

Cevap

Piaget bilişsel gelişim evrelerini dört evreye ayırmaktadır. Bunlar:

  • Duyusal motor (0-2 yaş),
  • İşlem öncesi dönem (2-7 yaş),
  • Somut işlemler dönemi (7-11 yaş),
  • Soyut işlemler dönemi (11 yaş ve üstü).
23. Soru

Piaget’in bilişsel gelişim kuramı çerçevesinde gelişim evrelerinin önemini açıklayınız.

Cevap

İfade edilen gelişim döneminin tamamlanabilmesi ve bir sonraki döneme geçilebilmesi için dönem içerisinde yer alan tüm şemalara sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca dönemler arasında sıralı bir ilişki söz konusudur. Bireyler sıralı bir şekilde dönemleri geçmelidir.

24. Soru

Jerome Bruner’in bilişsel gelişim kuramına katkılarını açıklayınız.

Cevap

Amerikalı psikolog olan Jerome Bruner, Piaget ve özellikle de Vygotsky’in sosyokültürel kuramından etkilenmiştir. Bruner’in bilişsel gelişim kuramı; biyolojik açıdan Piaget’in bilişsel gelişim kuramından etkilenmesine ilaveten, dilin bilişsel gelişim üzerinde etkisine değinmiş ve bu bakımdan Vygotsky ile ortaklaşmıştır. Bruner’e göre bir toplumun içerisinde doğan çocuk için sadece doğmuş olma, bilişsel gelişim için yeterli olmamaktadır. Bu noktada bir öğreticin rolü ön plana çıkmaktadır. İlk etapta çocuklar bazı uyarıcıların kontrolü altındadırlar ve bu uyarıcılara tepkiler verirler. Zamanla özgün yollar geliştirerek uyarıcılardan bağımsız tepkiler ortaya koyabilmektedir.

25. Soru

Bruner’e göre çocukların bilişsel becerileri aşamalarını sıralayınız.

Cevap

Bruner’e göre çocukların bilişsel becerileri aşamaları şunlardır:

  • Eylemsel dönem,
  • İmgesel dönem,
  • Sembolik dönem.
26. Soru

Bilgiyi işleme kuramının temel ilgi alanını tartışınız.

Cevap

Bilgiyi işleme kuramında zihinsel olarak bilginin nasıl işlendiği merak konusudur. Burada bilgisayar simülasyonları insan düşünmesinin modeli olarak kullanılmaktadır. Bilgiyi işleme kuramcıları bir soru sorulduğunda sorunun nasıl cevaplandığını belirlemeye çalışırlar. İnsanın düşünme sistemini bilgisayar sistemine benzeten bilgiyi işleme kuramcıları, çocukların öğrendikleri şeylere karşı zihinsel süreçlerin nasıl gerçekleştiği üzerine çalışmışlardır. Kuramda kodlama, depolama, geri alma süreçlerine değinmişlerdir.

27. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre kodlama kavramını açıklayınız.

Cevap

Kodlama bir bilginin zihinde nasıl yer alacağına ilişkin düzenlemedir.

28. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre depolama kavramını açıklayınız.

Cevap

Depolama ise bilginin zihinde saklanmasını ifade eder.

29. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre geri alma süreçlerini kavramını açıklayınız.

Cevap

Geri alma sürecinde bilgi kullanıma uygun bir durumda bellekten geri çağrılır.

30. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasındaki süreçleri sıralayınız.

Cevap

Bu süreç;

  • Duyusal süreç,
  • Kısa süreli bellek,
  • Uzun süreli bellek.
31. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasında duyusal süreci açıklayınız.

Cevap

Duyusal süreçte duyu organları aracılığı ile elde ettiğimiz kayıtlar kısa süreli belleğe gider ve orada bekler.

32. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasında kısa süreli bellek ve bilginin uzun süreli belleğe aktarılma sürecini açıklayınız.

Cevap

Kısa süreli bellekte duyusal bellekten gelen bilgiler hatırlandığı kadarı iledir. Zaman içerisinde buradaki bilgilerin unutulması söz konusudur. Kısa süreli belleğe iletilen bilgilerin tekrarlanması, organize edilmesi durumunda bunlar uzun süreli belleğe aktarılır. Uzun süreli bellekte kısa süreli bellekten gelen bilgiler organize olmuş haldedir. Kısa süreli bellekte çok fazla bilgi depolanamaz, sınırlı bir kapasitesi vardır. Uzun süreli bellekte ise sınırsız bir alan vardır. Bilgiyi işleme kuramına göre bilişsel süreçler, dikkat, algılama, tekrar, otomatikleştirme, kodlama, geri getirme ve unutma olarak sıralanabilir.

33. Soru

Sosyokültürel kuramın temel ilkelerini açıklayınız.

Cevap

Sosyokültürel kuram zihinsel süreçlerle ilgilenmektedir. Piaget’in bilişsel gelişimi içsel ve bireysel olarak açıklık getirmesinin aksine, bu kuramcılar düşünme ve öğrenmede sosyal etkileşim ve kültürün etkisinin daha fazla olduğunu ifade etmektedirler. Vygotsky 1986-1934 yılları arasında yaşamış ve psikoloji, kültür, edebiyat, sanat ve tarihle ilgilenmiş olan Rus psikologdur. Vygotsky bilgiyi, deneyimli yetişkinler tarafından deneyimsiz olanlara öğretilen bir şey olarak görmektedir. Deneyimsiz olan çocuklar bu şekilde birer çırak olarak ifade edilmektedir. Vygostky bu görüşüyle, çocukları küçük araştırmacılar olarak gören Piaget’ten farklı düşünmektedir. Yine Vygotsky, sosyal çevrenin çocuğun bilişsel gelişimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade etmektedir. Çocukların kazandıkları beceri, fikir, düşünce ve benzeri durumların kaynağında sosyal çevreden öğrenilmiş durumlar söz konusudur. Bu doğrultuda bilişsel gelişimin kaynağı kişisel psikolojik süreçlerden önce kültürel etkileşimlerdir. Vygotsky’e göre psikolojik süreçler, insanlar arasındaki süreçlerle başlamaktadır. Buna en temel örnek olarak da “dil” verilebilir.

34. Soru

Ekolojik sistemler kuramının temel ilgi alanını açıklayınız.

Cevap

Ekolojik sistemler kuramının ilgi alanı genel olarak çocuklar ve ergenlerdir. Ekolojik sistemler kuramına göre salt çocuğun davranış ve biyolojik gelişime odaklanılmamalı, gelişimi etkileyen çevresel unsurlara da odaklanılmalıdır. Bu kurama göre; okul, politik sistemler, toplum gibi pek çok unsur gelişim üzerinde etkiye sahiptir. Kuramı ortaya atan Urie Bronfenbrenner, bütüncül bir bakış açısıyla gelişimi etkileyen tüm çevresel yapıların ele alınması gerektiğini ifade etmektedir. Bronfenbrenner, çevrenin gelişim üzerindeki etkisini açıklarken, çocukların biyolojik yapısı ile etkileşimi de göz ardı etmemektedir. Dolayısıyla kuramı “biyolojik yaklaşım” adı ile de anılmaktadır. Bronfenbrenner’ın ortaya atmış olduğu ekolojik sistemler kuramının temel yapısını merkezde bir çemberin etrafında gittikçe büyüyen çemberler oluşturmakta ve bu çemberler iç içe geçmektedir.

35. Soru

Ekolojik sitemler kuramında büyüyen çemberleri sıralayınız.

Cevap

Ekolojik sistemler kuramı ifade edilen halkalar şunlardan oluşmaktadır:

  • Mikrosistem,
  • Mezosistem,
  • Ekosistem,
  • Makrosistem.
36. Soru

Etoloji bilim dalının ilgi alanını tanımlayınız.

Cevap

Etoloji hayvan davranışlarını doğal ortamlarında inceleyen, davranışın tarihsel kökeni ve uyum sağlama yönü ile ilgilenen bilim dalıdır.

37. Soru

Evrimsel psikoloji alanının temel ilgi alanını açıklayınız.

Cevap

İnsanlar ve hayvanlar arasındaki benzer davranışlar araştırmacıların ilgisini çekmiş ve birçok araştırmacı evrimsel gelişim psikolojisi alanı üzerine çalışmalar yapmıştır. Evrimsel gelişim psikolojisi üzerine çalışan araştırmacılar anne-bebek bağlanması, çocukların stres tepkileri, sosyal biliş ve yaşam boyu gelişme gibi şeyleri içeren konular ile ilgilenmişlerdir. Yapılan son çalışmalar ile gelişim psikolojisi evrimsel olarak ele alınmış ve multidisipliner bir alan olarak yeniden ortaya çıkmıştır. Evrimsel gelişim psikologları gelişimi yalnızca biyolojik ve genetik etmenler ile değil, çevre ile de ele alarak açıklamaya çalışmışlardır. Bunu yaparken davranışların geçmişten günümüze nasıl geldiğini, davranışların türün ataları ile nasıl benzerlik ve farklılık gösterdiklerini incelemişlerdir.

38. Soru

Davranışçı kurama göre öğrenme nasıl gerçekleşir?

Cevap

Davranışçı kurama göre bilgi insandan bağımsızdır. Yeni davranışlar uyaran-tepki ilişkilerine bağlı olarak ortaya çıkmakta ve bu ilişkiler davranışta değişikliklere yol açmaktadır. Öğrenme ise bireyi harekete geçirecek uyaranlara verilen tepkiler sonucu oluşur.

39. Soru

Klasik koşullanmanın ilkelerinden öğrenilmiş çaresizlik nedir?

Cevap

Öğrenilmiş çaresizlik, yaşantı sonucu organizma, çabası söz konusu olsa bile durumu
değiştiremeyeceğini düşünmesi ve pasif kalarak bunu genellemesidir.

40. Soru

 John Broadus Watson’un Pavlov’dan ayrılan görüşleri nelerdir?

Cevap

Watson, Pavlov’dan etkilense de bazı noktalarda görüşleri farklılaşmıştır. Pavlov’da koşullanmanın gerçekleşmesi bir pekiştirmeye bağlı iken, Watson pekiştirmeye bağlı gerçekleşmediğini, önce koşulsuz uyaranın sonra koşullu uyaranın peş peşe verilmesi ile gerçekleştiğini savunmuştur. Uyaranların birlikte verilme sıklığı aralarındaki ilişkiyi de doğru orantılı olarak etkilemektedir.

41. Soru

Tepkisel koşullanma nedir? Örnek veriniz.

Cevap

Tepkisel koşullanma, refleksif hareketler olarak da düşünebileceğimiz tepkisel davranış,
bir uyaran tarafından meydana getirilir. Ancak burada bir koşullanma söz konusu
değil, organizmanın refleksleri söz konusudur. Limon suyuna salya salgılanması, oda ısısı
artışında kan damarlarının büyüyüp kanın renginin kırmızıya dönmesi, boğaza parmak
sokma yolu ile kusmayı tetiklemek, soğan doğrandığında ağlamak tepkisel davranışlara
örnek olarak verilebilir.

42. Soru

Sosyal öğrenme kuramına göre öğrenme nasıl gerçekleşir?

Cevap

Sosyal öğrenme kuramına göre birey artık uyarana otomatikmen cevap veren değil; bunu analiz ederek davranışına karar veren bir pozisyondadır. Kişinin sahip olduğu bireysel özellikler, yaşadığı çevre, davranışlar birbiri ile ilişki içerisindedir ve birbirlerinden etkilenmektedir. Kişi çevresinde bulunan kişileri gözlemler ve onların deneyimlerinden yararlanır. Kendisi için uygun olan davranışları gözlem yolu ile öğrenen birey, öz eleştiri yolu ile davranışlarını analiz eder ve düzenleme yoluna gider.

43. Soru

Freud’a göre kişiliği oluşturan kavramlar nelerdir? Açıklayınız.

Cevap

Freud kişiliği oluşturan id, ego ve süperego olmak üzere üç kavramı açıklamıştır. İd cinsel arzu gibi temel dürtülerdir. İd ihtiyaçlarının hemen karşılanması için organizmaya baskı yapar. Ego idin dürtüsel isteklerini yönetir ve düzenleyerek yeniden ortaya koyar. Ego idin isteklerini kontrol altında tutarak uygun zamanlarda ortaya çıkmasını sağlar. Süperego ise toplumsal ve ahlaki süreçleri de içerir.

44. Soru

Fallik dönemin özellikleri nelerdir?

Cevap

Fallik dönemde çocuk kendi bedenini tanımaya başlar ve karşı cins ebeveynine daha fazla sevgi duyar. Çocukların cinsiyet rollerini edindikleri bu dönemde sevecen ve hoşgörülü anne baba tutumu bu dönemin sağlıklı atlatılmasına katkıda bulunur.

45. Soru

Erik Erikson’un “Güvene Karşı Güvensizlik” döneminin özellikleri nelerdir?

Cevap

0-1 yaş arasını kapsayan bu dönemde çocuklar güven güvensizlik duygularını kazanır. Çocuğun kendisine bakım veren kişi ile kurduğu ilişki onun güven duyusunu etkiler. İhtiyaçları zamanında karşılanan, sevgi ile yaklaşılan çocukta güven duygusu gelişirken, ihmal ve istismar durumunda çocukta güvensizlik gelişir.

46. Soru

Erik Erikson’un “Kimliğe Karşı Rol Karmaşası” döneminin özellikleri nelerdir?

Cevap

Ergenlik dönemini kapsayan bu dönemde çocuk gelecek yaşantısına, kimliğine ilişkin birtakım düşünme süreci içerisine girer. Burada kendi değerlerinin farkına varırken kimlik kazanımı gerçekleşmektedir. Sıklıkla akranlardan etkilenilen bu dönemde çocuğun uygun rol modellerle karşılaşması önemlidir.

47. Soru

Bilişsel gelişim nedir?

Cevap

Bilişsel gelişim, doğumdan itibaren başlamak üzere çevreyle etkileşim, çevreyi idrak etmek için bilgilerin işlenmesi, bilgilerin kullanılması, bilgilerin depolanması, bilgilerin yeniden yorumlanması ve bilgilerin değerlendirilmesi aşamalarının bütününden meydana gelen zihinsel süreç temelli bir gelişim alanı olarak ifade edilmektedir.

48. Soru

Bilişsel gelişim kuramı nedir?

Cevap

Bilişsel gelişim kuramı; bilgilerin çocuklar tarafından aktif bir şekilde yapılandırıldığını, dil, problem çözme ve sosyal etkileşimin öğrenme için gerekli olduğunu savunan bir insan gelişimi kuramı olarak tanımlanmaktadır.

49. Soru

Temelde Piaget’e göre öğrenme nasıldır?

Cevap

Temelde Piaget, öğrenmenin aktif bir eylem barındırdığı ve çocukların pasif birer alıcı olmaktan ziyade aktif öğrenen olduklarını ifade etmektedir.

50. Soru

Piaget’e göre bilişsel gelişimi etkileyen ilkeler nelerdir?

Cevap

Olgunlaşma, yaşantı, uyum, örgütleme, dengeleme, zeka ve şema

51. Soru

Piagett’in “Somut İşlemler Dönemi”nin özellikleri nelerdir?

Cevap

Bu dönemde işlemler somut çerçevede alınmaktadır. Çocuklar problem çözerken veya zihinsel olarak diğer işlemlerde somut açıdan bakarak problem çözme eğilimindedirler. Bu dönem içerisinde; korunum ilkesi edinilmiş, benmerkezcilikten uzaklaşılarak başka kişilerin gözünden dünya görülmeye
başlanmış, mantıksal çıkarımlar yapılabilir hale gelinmiş ve zihinsel açıdan bir önceki dönemde yaşanan başarısızlıkların üstesinden gelinmeye başlanmıştır. Yine bu dönemde çocuklar; tersine çevirme ilkesinin edinilmesi, nesneleri özelliklerine göre gruplar içerisine dahil etme olarak adlandırılan gruplama ilkesi, özelden genele akıl yürütmeyle çıkarımlar yapılmasını sağlayan tümevarım ilkesi kazanmaktadır.

52. Soru

Jerome Bruner’e göre bilişsel gelişim nasıl gerçekleşir?

Cevap

Bruner’e göre bir toplumun içerisinde doğan çocuk için sadece doğmuş olma, bilişsel gelişim için yeterli olmamaktadır. Bu noktada bir öğreticinin rolü ön plana çıkmaktadır. İlk etapta çocuklar bazı uyarıcıların kontrolü altındadırlar ve bu uyarıcılara tepkiler verirler. Zamanla özgün yollar geliştirerek uyarıcılardan bağımsız tepkiler ortaya koyabilmektedir.

53. Soru

Bilgiyi işleme kuramına göre zihinsel olarak bilgi nasıl işlenmektedir?

Cevap

İnsanın düşünme sistemini bilgisayar sistemine benzeten bilgiyi işleme kuramcıları, çocukların öğrendikleri şeylere karşı zihinsel süreçlerin nasıl gerçekleştiği üzerine çalışmışlardır. Kuramda kodlama, depolama, geri alma süreçlerine değinmişlerdir. Kodlama bir bilginin zihinde nasıl yer alacağına ilişkin düzenlemedir. Depolama ise bilginin zihinde saklanmasını ifade eder. Geri alma sürecinde bilgi kullanıma uygun bir durumda bellekten geri çağrılır.

54. Soru

Bilgiyi işleme kuramında bir bilginin belleğe aktarılma süreci nasıl gerçekleşir?

Cevap

Elde edilen bir bilginin belleğe aktarılmasında bazı süreçler söz konusudur. Bu süreç; duyusal süreç, kısa süreli bellek ve uzun süreli bellektir. Duyusal süreçte duyu organları aracılığı ile elde ettiğimiz kayıtlar kısa süreli belleğe gider ve orada bekler. Kısa süreli bellekte duyusal bellekten gelen bilgiler hatırlandığı kadarı iledir. Zaman içerisinde buradaki bilgilerin unutulması söz konusudur. Kısa süreli belleğe iletilen bilgilerin tekrarlanması, organize edilmesi durumunda bunlar uzun süreli belleğe aktarılır.

55. Soru

Vygostky’a göre çocuğun bilişsel gelişimi nasıl gerçekleşir?

Cevap

Vygostky sosyal çevrenin çocuğun bilişsel gelişimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade etmektedir. Çocukların kazandıkları beceri, fikir, düşünce ve benzeri durumların kaynağında sosyal çevreden öğrenilmiş durumlar söz konusudur. Bu doğrultuda bilişsel gelişimin kaynağı kişisel psikolojik süreçlerden önce kültürel etkileşimlerdir.

56. Soru

Vygotsky’nin kavram ediniminin ilk evresi nasıldır?

Cevap

Kavramlar zihinde organize olmayan gruplar halindedir. Kavramlar çocuğun zihnindeki görüntüye dönüşen gerçek görüntüdeki nesneler olarak tanımlanmaktadır.

57. Soru

Ekolojik sistemler kuramına göre çocuğun gelişimi etkileyen unsurlar nelerdir?

Cevap

Ekolojik sistemler kuramına göre salt çocuğun davranış ve biyolojik gelişime odaklanılmamalı, gelişimi etkileyen çevresel unsurlara da odaklanılmalıdır. Bu kurama göre; okul, politik sistemler, toplum gibi pek çok unsur gelişim üzerinde etkiye sahiptir. Kuramı ortaya atan Urie Bronfenbrenner, bütüncül bir bakış açısıyla gelişimi etkileyen tüm çevresel yapıların ele alınması gerektiğini ifade etmektedir.

58. Soru

Ekolojik sistemler kuramı halkalarından makrosistem nedir? Örnek veriniz.

Cevap

Mikrosistem ve eksosistemin çatısı olan yapıyı ifade etmektedir. Bu sistemler içine gömülü ve daha geniş yapıdaki kültürel sistemler olarak tanımlanmaktadır. Yaşanılan muhit, etnik kimlik gibi öğeler bu sistem içerisinde yer almaktadır.

59. Soru

Basımlama nedir?

Cevap

Annesiz olan yenidoğan kuşlara annesiymiş gibi model olmaya ve yakın olmaya basımlama denir.

60. Soru

Evrimsel gelişim psikolojisi hangi konular üzerinde araştırmalar yapmaktadır?

Cevap

Evrimsel gelişim psikolojisi üzerine çalışan araştırmacılar anne-bebek bağlanması, çocukların stres tepkileri, sosyal biliş ve yaşam boyu gelişme gibi şeyleri içeren konular ile ilgilenmişlerdir.

61. Soru

Etoloji nedir?

Cevap

Etoloji hayvan davranışlarını doğal ortamlarında inceleyen, davranışın tarihsel kökeni ve uyum sağlama yönü ile ilgilenen bilim dalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.